AFA Rule Notification No. 37 – Issued October 2012.

This Notification deals with :

1) Clarification regarding approvals for any competition involving time limitations and the use of 60 second change overs;

2) Rule amendment re Signage on Jump base boards;

3) Rule amendment – Rule 9.2 (h) regarding conduct of box loader resulting in assistance to own teams dogs or distraction to other team dog/s.

4) Rule amendment to eliminate duplication of wording in Rule 9.2 (b).

5) Rule amendment to clarify requirement to rerun dogs in order of fouls - rule 9.2 (n)

6) Process clarification re approval of competition division splits, formats and racing orders – Rule addition - Definition of Supervisory Judge in Section 2.7 of Rules.

7) Addition of Matting Levy to Appendix E - Schedule of Fees in Rule book.

All the Rule amendments shown are deemed to be of a minor nature or are simply clarifications of existing Rules and accordingly do not require approval at an AGM. They are accordingly for immediate adoption. Judges and Members are asked to update the September 2012 Rule Book reprint to show the changes contained in this Notification. 

1. Process for approval of Competitions where a time constraint applies and conditions for the use of the 60 second change-over.

The Committee has received a number of member inputs regarding Competitions where a finish time constraint applies. In particular the Committee has taken note of views expressed that this can result in unreasonably restricted racing for competitors and safety concerns where there is a decision to move to 60 second crossovers in an attempt to complete racing within the available time. 

The Committee has accepted the view that where a finish time limit is necessary for any reason this should be clearly shown on the Sanction Application as a special condition AND the Competition Organiser should nominate restricted team entry numbers to a number based on time available and a plan to achievement a maximum of 8 best of 5 heat races or 10 3 heat races an hour. This decision is aimed at ensuring that teams are aware of restrictions at time of entry and that all accepted teams receive a reasonable race entitlement.

The Committee has also agreed to notify competition organisers, AFA representatives and Judges that use of a 60 second change over at any competition, including those with time constraints , should only apply where circumstances arise on the day ( such as malfunction of lights, weather impact, other interruption)  which required such action to complete a round robin or achieve a result and should not be used as a basis of meeting an unrealistic program of races.. 

2. Rule amendment re Signage on Jump base boards.

The Committee has noted that the existing specification regarding Logos and signage in Rule 3.3 (b) was not amended when the height of base boards was reduced to 6 inches. The following revised wording regarding logos and signage has been accepted for immediate implementation:

Amended wording for Rule 3.3 (b) line 4 onwards   " Logos and/ or lettering is permitted on the 6 inch base board but it must not alter the predominantly white background of the board and the board must have a minimum of a 50.8 mm ( 2 inch) white border at both sides and a minimum 25.4 mm ( 1 inch) white border at the top of board."

3. Rule amendment – Rule 9.2 (h) regarding conduct of box loader resulting in assistance to own teams dogs or distraction to other team dog/s.

The Committee has reviewed the Rule regarding box loader conduct as set down in rule 9.2 (h) and agreed that penalty should only be imposed where the box loader actions breach the Rules in a manner that either gives assistance to their teams dog or offers a distraction to the opposing teams dog. This is seen as the intent of the existing Rules. To clarify this intent the following amendment to Rule 9.2 (h) is notified for immediate effect:

“ 9.2 (h). Except during the warm up, to retrieve a loose ball or to get a fresh supply of balls to load for the current heat, the box loader must remain in the upright position behind the box until the Judge determines the outcome of the heat. The box loader may only offer verbal encouragement to the dog, as long as such encouragement does not distract the opposing team. If a box loader assists a dog, except where provided for in the rules, the dog shall run again. Box loader conduct that causes distraction to the opposing team shall be dealt with under section 9.2 (k) Distractions. 

4. Rule amendment to eliminate duplication of wording in    Rule 9.2 (b).

The Committee has noted that there currently is word duplication in Rules 9.2 9b) and 9.2 (n) dealing with fouling. To eliminate the duplication the following revised wording for Rule 9.2 (b) has been adopted for immediate effect:

“9.2 (b) ) The run: 

Dogs may start from a stationary or running start. Each dog is to cross the start-finish line between the start gates, hurdle all four (4) jumps in succession, trigger the box, retrieve the ball from the box, return over all 4 jumps, and cross the start-finish line between the start gates with the ball in its mouth. Only when the first dog has reached the start/finish line with any part of its body (on the ground or in the air), may the second dog reach the start/finish line with any part of its body (generally this is a nose to nose pass at the start/finish line), and so on for all four (4) dogs as well as dogs that must run again. Infringements requiring a dog to re-run are described in rule 9.2 (n)”.

5. Rule amendment to clarify requirement to rerun dogs in order of fouls - rule 9.2 (n).

Rule 9.2 (n) currently indicates in its introduction that dogs that foul must rerun after the initial 4 dogs in the order they were fouled. The following list of fouls requiring a dog to rerun however does not include the foul of the dog not running in the correct rerun order. The Committee has according adopted the following rewording with immediate effect;

9.2 (n) (x) – Dog running out of required rerun order.

6. Process clarification re approval of competition division splits, formats and racing orders – and Rule addition - Definition of Supervisory Judge in Section 2.7 of Rules.

Following some recent confusion it was agreed that the Committee should clarify the process for obtaining approval of division splits, formats and draws for competitions. The approved process requires competition organizes to obtain approvals for division splits, formats and running orders from either Regional Representative or Supervisory Judge. The Committee confirmed that the Supervisory Judge is the AFA Supervisory Judge and not a Judges officiating at the Competition. In the circumstances where the local Regional Representative is unavailable OR is from the Club hosting the competition approval request should go to another Regional Representative or to the Supervisory Judge. 

The Definition of Supervisory Judge to be inserted in Rules section 2.7 as shown :

“Supervisory Judge : is the AFA appointed Supervisory Judge”.

7.Addition of Matting Levy to Appendix E - Schedule of  Fees in Rule book.

With the introduction of indoor matting availability the AFA Committee agreed to impose a Matting levy of $10 per Team for any competition where the matting is utilised –which takes into account wear and tear and the eventual need to replace matting. The approved levy was not however shown in Appendix E when the Rule Book was reprinted. The Committee has therefore decided to insert the Matting Levy in Appendix E Schedule of Fees after the EJS Levy entry

“ insert in Schedule e – Matting Levy – per team entered     $10.”
