
AFA Rules Clarification Statement No 16 – Issued January 2010 
 
The AFA Committee at its January 2010 Meeting dealt with two issues regarding 
interpretation of the Rules. 
 
Issue 1. Question raised by judge – is there a requirement in the Rules to have the ball 
bucket placed behind the barrier backing boards. If not is it acceptable to have ball buckets 
placed behind the boxloader. 
 
Clarification – There is no reference in the AFA Rules as to where the ball bucket must be 
located. The Committee noted that the normal location is behind the box loader so that 
extra balls can be obtained quickly if necessary. Care does need to be taken to avoid balls 
being in sight of dogs racing in either lane, including avoiding having buckets over filled with 
balls as this could constitute a distraction. There is no requirement in the Rules that ball 
bucket be located behind the barrier backing boards. The Committee concluded that it 
should issue the following clarification “ The Ball Bucket should be placed behind the box 
loader in such a way to ensure balls are not visible to dogs in either race lane. “ 
 
Issue 2. Question raised by Judge – Is a “Pre Event Practice session” Training in the Ring 
and hence against the AFA Rules. 
 
Clarification – This question arose as a result of the special condition  proposal by the 
organisers of the Mutts on Mats Twilight Competition to set aside a 4 hour pre event 
practise session to allow teams that wished to experience running indoors on matting for 
the first time to do so in a non competitive environment. It was noted however that it could 
have equally been raised in a situation where a Competition organiser scheduled singles or 
pairs racing before the start of a competition.  
The Committee noted that the AFA Rules (Chapter 8) referred to not allowing practice in the 
Ring during the DURATION OF THE COMPETITION. A critical issue therefore was to 
define what was “ the duration of the competition”. There is no such definition in the AFA 
Rules. The Committee noted that there was a definition of when a competition started and 
finished in the NAFA Rules (Glossary of Terms). The NASA Rules refer to the “Racing Day” 
in place of “the duration of the competition” and state “ The Racing day begins 30 minutes 
before the first scheduled race and ends after the conclusion of the last race and the EJS 
has been removed, unless the Executive Director has granted permission for use of the 
EJS outside of racing. The NAFA Definition of Training in the Ring also confirm that 
“Training in the ring occurs once racing has started and before the end of the racing day 
where the handler uses techniques or devices that would be used to train”. 
 
The Committee noted that under the NAFA Rules, as worded, the proposal to schedule a 
pre event training time that ended at least an hour before the scheduled start of racing 
would not break the training in the ring definition. 
 
The Committee also noted the advice from the Competition organisers that the practice 
session at Mutts on Mats would not involve use of the EJS and would not be conducted in a 
race format. It was designed as a training session and advertised as such. 
 
The Committee concluded that it should accept the NAFA definition to determine its 
interpretation of “the duration of a competition”. The duration of a Competition is thus 



interpreted to be the period beginning 30 minutes before the scheduled start time of the first 
race and ending after the running of the last race, including any run offs. 
 
Competition organisers who wish to conduct Training opportunities in line with this 
interpretation either before or after a competition must note the proposal as a requested 
special condition on their Sanction Application Forms and obtain AFA approval for the 
training activity. 
 
 


