
Additional questions re branch structured clubs : 

 

Question 1 -  According to the q and a there is an unfair advantage to 
branched clubs in that they have a larger pool of dogs from which to 
choose. How is this different to a large club?   Some clubs are small 
and are restricted to the dog pool available. Some clubs are large and 
have the ability to send 5-6 teams to a Nationals (2010). I thought 
that this is what divisions and break out times were for. The fact that 
there is a larger pool should not be an impediment to a branch 
structure where there are clubs that are just as large with an 
equivalent number of dogs to choose from when making team 
selection.  

 

Answer – The original Submission from a group of members raised 
concerns as to the development of branch structured teams which as 
a result of their structure allowed them to circumvent the application 
of Rule 2.4 relating to the 90 day exclusion rule. This was expressed 
as given such clubs an unfair advantage relative to other clubs who if 
they formed composite teams had to comply with the 90 day rule. The 
size of the pool of dogs was beside the point - the central issue was 
whether two groups of handlers and dogs were acting as separate 
Clubs (Branches) when it suited them but having the option to join 
forces when it was convenient to do so. If controls were not placed on 
this it was seen as opening the door for other clubs to form alliances 
of convenience. 

Question 2 -   Understanding now the distinction relates to the ability 
to compete separately and not based on geography will the AFA 
determine that a club is a branch as soon as a remotely located club 
(branch) competes for the first time independently of the main club? 
And will that then subject them to the same rules as other branch 
clubs?  

Answer - It may be unreasonable to deem the group as a Branch on 
the first occasion in which it competes independently, but, if the 
behaviour is repeated, it has to be considered that the group is 
behaving as an independent Branch. Given that this is a grey area, 



the decision may have to be on a case-by-case basis, at least initially. 

 

Question 3 -  If the above is the intent how will the AFA go about 
ensuring that remotely located clubs are not intentionally defeating 
rule 52 by including for eg 5 dogs from the remote club and 1 dog 
from the main club in order to continue operating as a club instead of 
a branch?  

Answer - The AFA does monitor competition results to ensure that 
the 90 day rule is applied and will continue to do so . If it appears that 
a deliberate attempt is being made to defeat Rule 2.4 the AFA would 
communicate with the club in order to resolve the matter. 

 

Question 4 -  If a branch no longer has enough members to compete 
independently what happens then?  

Answer -  Members would have exactly the same options as all Clubs 
have now under the Rules – they could cease to operate and join 
another Branch or indeed another club with exemption from the 90 
day rule.   


